El 20 de novembre és el Dia Internacional dels Drets de la Infància. Aquests drets estan presents en la missió, la visió i els valors de la Fundació Infància i Família. El nostre ADN parla específicament de preservar el dret d’infants i adolescents de viure i créixer en el sí d’una família, sigui la pròpia o una d’aliena.
La Fundació té un llarg recorregut treballant per garantir aquest dret a viure en família. El naixement de l’entitat el 2003 està vinculat directament amb la voluntat de desenvolupar serveis d’acolliment familiar i a potenciar aquesta mesura per als nens, nenes i adolescents del sistema de protecció a la infància a Catalunya.
Actualment, no només potenciem l’acolliment familiar sinó que també impulsem serveis que garanteixin el desenvolupament integral i saludable d’infants i adolescents que viuen situacions de vulnerabilitat així com el seu benestar i el de les seves famílies, a les que també acompanyem per garantir els seus drets juntament amb els dels seus fills i filles.
Aquest mateix mes la Fundació Infància i Família va participar en el I Congrés Internacional d’acolliment especialitzat de Redes AFE, projecte en el qual està col·laborant a desenvolupar a Catalunya des de 2022. El congrés girava entorn de l’acolliment familiar especialitzat d’especial preparació, que té per objectiu garantir el dret a viure en família per als nens, nenes i adolescents que viuen a un servei residencial i que presenten necessitats educatives especials fruit del patiment viscut durant els seus primers anys de vida. Promou l’acolliment per part d’un o una professional de l’àmbit socioeducatiu o sanitari per tal d’oferir a l’infant un entorn familiar reparador.
En tot cas, l’acolliment familiar, sigui especialitzat, voluntari o d’urgència és la mesura d’acolliment que millor protegeix infants o adolescents que no poden viure amb la seva família d’origen. En aquest sentit, el passat dia 18 de novembre la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, va presentar un pla estratègic on es recullen actuacions i mesures per augmentar el nombre de famílies acollidores i garantir que cap infant en situació de tutela menor de 6 anys estigui en un recurs residencial. És un problema de país i en la solució, ens hem d’implicar totes. Les i els professionals de l’àmbit per poder donar el millor suport a totes les famílies que es converteixin en acollidores i el millor acompanyament a les famílies d’origen perquè superin els problemes que van motivar la separació dels seus fills o filles. Per la seva part, els governs han de proveir de tot el que necessitin infants, les seves famílies i professionals que els sostenen cada dia. I la societat en general ha de vetllar perquè aquesta infància o adolescència pugui desenvolupar-se de manera sana a les festes del barri, a l’escola o a les activitats de lleure.
Les i els professionals que treballem al sistema de protecció a la infància i l’adolescència tenim tot l’any ben presents els drets dels nens i les nenes. El dia 20 de novembre només parem un moment per expressar a tota la societat la importància de continuar treballant tots i totes plegades en aconseguir que els seus drets estiguin ben presents a cada passa que donem.
Noèlia Da Silva
Coordinació Tècnica, Fundació Infància i Família