Plataforma Educativa
Treballa amb nosaltres
Chajinel - Cooperació al Desenvolupament - Fundació Resilis - Fundación Utopía - Nahual - Novetats

La desnutrició crònica en temps de Covid

Com pot ser que en ple 2021, els nens i nenes d’ètnies indígenes de zones rurals pateixin fam?

El col·lectiu indígena, qui representa una important part de la societat guatemalenca (41% de la població total encara que segons altres fonts podria arribar al 66%) és el més afectat pels nivells de pobresa i desigualtat al país. De fet, el 75% de la població indígena pateix situació de pobresa enfront del 36% de la població no indígena. Entre els principals indicadors de pobresa multidimensional es troben la nutrició; és a dir, si es té accés a aliments o si la persona adulta o infant està desnodrida.

Tenint en compte aquestes dades, no és d’estranyar que el 50% dels nens i les nenes guatemalenques pateixin desnutrició crònica i en algunes regions de la Guatemala rural, on la major part de la població és indígena, els índexs de malnutrició infantil arriben a xifres de fins al 80%.

Les polítiques públiques, els organismes estatals, els actors socials, la cooperació internacional i tota la comunitat internacional tenen un repte molt important per acabar amb el problema de la fam i la desnutrició a Guatemala, ja que estem davant d’una “altra pandèmia”, silenciada i silenciosa, i que coarta la llibertat de créixer en un entorn protegit i segur i comporta problemàtiques posteriors de salut a tot nivell.

En aquest sentit, la nostra entitat, la Fundació Resilis que treballa per als drets de la infància, des de la seva vessant de cooperació internacional està dedicant esforços a fer-ho possible i defensar un dret tan bàsic com una alimentació digna.

El nostre projecte Infància en Risc té l’objectiu de combatre la desnutrició crònica infantil. Per això té dos vessants diferenciats i complementaris: la nostra tasca al departament de Totonicapan formant a les famílies amb infants en situació de desnutrició crònica i creant horts sostenibles que facin arribar els productes frescos directament a les llars, i la iniciativa aquí a Catalunya, el projecte Chajinel, que juntament amb la UDG, vol sensibilitzar a la ciutadania Gironina de la defensa del dret bàsic a l’aliment en la primera infància.

Per executar el nostre projecte a Guatemala, treballem des del 2016 amb l’Associació Armonia, la nostra Contrapart sòcia a Guatemala, qui s’ocupa anualment de més de 250 famílies que es troben en situació de desemparament institucional.

La situació de la Covid, ha desbordat la demanda de famílies amb necessitat de rebre cures i atenció per això més que mai hem unit esforços amb donants nacionals i internacionals per atendre aquesta emergència, i ho fem acostant-nos a les comunitats, a les cases, als centres de salut on les famílies que poden, arriben amb els nens i nenes en situació de desnutrició aguda…

Si t’agradaria saber més o col·laborar, pots escriure’ns i conèixer el representant que ha vingut des de Guatemala aquest setembre, un infermer comunitari que coneix de primera mà la necessitat imperant d’una societat jove, amb possibilitats de créixer i desenvolupar-se, però que veu truncat el seu camí, a causa d’una circumstància tan dura com no poder posar un plat a taula.