Plataforma Educativa
Treballa amb nosaltres
Publicacions

Aquest St Jordi “Llegendes de Mas Ritort”

Presentació del llibre Llegendes de Mas Ritort

La finca de Mas Ritort és un indret màgic. Ho vam saber des de la primera vegada que la vam visitar. És un lloc especial pel seu entorn natural, per la seva història passada i present i pel municipi on està ubicada, solidari i participatiu. La nostra entitat va convertir Mas Ritort en una llar per a nenes i noies de 12 a 18 anys, que per motius diversos necessiten un lloc alternatiu per viure. El viatge que porta a una noia a acabar fent de la seva llar un servei públic d’atenció a la infància no és un trajecte ni màgic ni especial. Sovint és un camí dur i gens bonic. És per això que és extremadament important que el camí d’aquestes noies a una nova llar, sigui un indret acollidor, familiar i ple d’històries boniques per viure i explicar. I aquest és l’objectiu d’un projecte educatiu com Mas Ritort, i d’una aventura creativa i coral com la que teniu a les mans.

Quan a l’organització van tenir la idea de vincular literatura i acció social, vaig pensar que seria molt difícil. Vaig creure en un inici que seria complicat comptar amb escriptors que voluntàriament donessin el seu temps i saber fer a una iniciativa d’aquestes característiques. Veia agosarada la participació d’infants i joves i persones amb discapacitat ateses, en serveis especialitzatsv en les il·lustracions, i veia encara més difícil trobar el finançament per fer-ho posible.

Que n’estava d’equivocada! Si esteu llegint aquestes línies, vol dir que la idea s’ha convertit en una realitat palpable, construïda a base d’implicació i esforç per part de tots els actors. Els autors de les llegendes que tot seguit llegireu són, en la seva majoria, coneguts escriptors de Tordera i municipis de la Selva, que sense més guany que l’amor per la literatura i per les persones més vulnerables del nostre entorn, han donat vida a cadascún dels racons de Mas Ritort. A tots ells, infinites gràcies i el nostre més sincer reconeixement.

Les il·lustracions, els dibuixos que emmarquen les històries, han estat creats per nens i joves que viuen a les nostres llars residencials, alguns d’ells amb importants problemes personals i socials, però amb una creativitat i talent que els fa mereixedors de veure’s reconeguts en aquest projecte literari. També a ells, gràcies de tot cor.

I per descomptat, volem agraïr a les persones que lideren l’ajuntament de Tordera que han cregut des del primer moment en donar una vida nova a Mas Ritort i a tots els projectes i iniciatives que se’n deriven, com el llibre que ara teniu a les mans. No ha estat un projecte senzill i encara ens queda camí per recòrrer però comptar amb el suport del consistori ha estat cabdal per la seva obertura i funcionament. Gràcies doncs, al poble de Tordera, que ens han acceptat com a veïns i veïnes, que contribueixen a fer més agradable el pas de les noies pel centre.

Les llegendes de Mas Ritort que presentem en aquest volum, tenen dos objectius bàsics; en primer lloc, donar a conèixer l’entorn natural privilegiat i ric del que gaudim a Tordera, i en segon terme involucrar de manera transversal, la importància de protegir el mediambient i fer-nos partícips d’un futur pels que vindran darrere nostra.

Per part meva, un repte acomplert haver tingut ocasió de coordinar aquesta iniciativa. Una alegria haver conegut autors i professionals com els que omplen les pàgines d’aquest llibre. Una sort treballar en una entitat com Plataforma Educativa que aposta per creacions d’aquesta intensitat.

Un plaer gaudir d’aquestes llegendes que us convido a assaborir una a una, fent-les part de l’imaginari col·lectiu de Tordera, Feliç i màgica lectura;

Raquel Sabater i Ten
Coordinadora Tècnica de Projectes – Plataforma Educativa

AUTORS Dolors Garcia i Cornellà, Patrícia Gras Reyner, Mar Bosch Oliveras, Josep Llorens Muñoz, Frederic Mayol Ibàñez i Quim Haro.

IL·LUSTRACIONS Xènia, Lourdes, Sandra, Aya El Allam, Serafín, Carlota i Francesc.

EDICIÓ Gener de 2015

DISSENY DE LA COL·LECCIÓ Fundació Plataforma Educativa

IMPRESSIÓ Impremta Pagès, Anglès

DIPÒSIT LEGAL DL GI 326-2015

logo-entitat-infancia-familia-350x200px

Articles relacionats