Plataforma Educativa
Treballa amb nosaltres
Fundació Utopia - Bicicletes sense Fronteres - General - Nahual

Participants de la nova edició del projecte Nahual

Aquest mes d’octubre comença una nova edició del projecte Nahual, de Fundació Utopia. 

Es tracta d’un programa que té l’objectiu de sensibilitzar en pro de la cooperació internacional i la defensa dels Drets Humans, especialment de les dones, dels pobles i les persones migrants, a través d’experiències vivencials de professionals de la facilitació d’EFCI Guatemala i les persones promotores EFCI regionals o dels programes executats per la metodologia.

En aquest sentit, el 26 d’octubre arriben les dues participants d’aquesta nova edició. A continuació us les presentarem: 

Deysi  Catarina Tzep  Guarchaj, jove guatemalenca de 21 anys, graduada en Ciències i Lletres amb Orientació en educació i egressada de EFCI Dones Emprenedores Nahualá l’any 2021. Apassionada per la docència i les seves diferents modalitats de formació integral en nens, nenes, dones i joves, ha estat triada per a participar en el projecte Nahual per a l’edició 2022. Malgrat la seva primerenca edat, Deisy és un fidel reflex d’emprenedoria i apoderament femení, gaudint d’experiència en la gestió i comercialització de agrocultius. Deisy ha desenvolupat la seva carrera professional de la mà de la metodologia EFCI fins a convertir-se, a l’edat de 20 anys, en egressada EFCI, liderant grups d’emprenedoria fins a transformar la realitat d’altres dones de la seva comunitat. La seva motivació i ganes, unides al seu gran potencial professional, faran de l’experiència Nahual una gran oportunitat tant per a ella com per a la societat catalana i guatemalenca, on podrà replicar les experiències i coneixements adquirits durant l’experiència Nahual.

María Del Rosario Arteaga Santos (Jocotenango Sacatepéquez) és llicenciada en Ciències Jurídiques i Socials i en Pedagogia i Administració Educativa. Amb diversos anys d’experiència com a mestra i procuradora, Maria del Rosario és també Facilitadora de la Creativitat i la innovació des de l’any 2005. Coneixedora a la perfecció de la metodologia EFCI, ha estat seleccionada per a desenvolupar el projecte Nahual en la seva edició 2022, podent aportar la seva dilatada experiència professional al projecte. María del Rosario és especialista i apassionada pels drets humans, havent estat part activa de COCODES, Associacions de dones i Comitès d’aigua en la seva pròpia comunitat. També ha protagonitzat alguns canvis socials en forma de solucions que han permès la millora de l’accés a l’aigua en la seva comunitat així com la inserció laboral de les dones. A més, ha gestionat projectes per a l’accés a l’energia elèctrica i ha participat en l’erradicació d’una deixalleria establerta en la comunitat rural on va créixer. Així, María del Rosarii és tota una referent comunitària, no sols en matèria de protecció de drets humans, sinó també en qüestions mediambientals, la qual cosa la converteix en una candidata idònia per a participar en l’edició *Nahual 2022.