Plataforma Educativa
Treballa amb nosaltres
Fundació Gentis - PEnsem

PEnsem Juliol 2022: “Formació Ocupacional i Professional Dual, per què?”, per Patrícia Pérez

La Patrícia és especialista en Pedagogia Laboral i llicenciada en Comunicació Audiovisual amb més de 15 anys d’experiència conduint accions per al desenvolupament de les persones en el marc de les organitzacions.  Actualment a Gentis està al càrrec del programa pilot de la FPO Dual. En aquest PEnsem ens explica, a través dels seus protagonistes, com es treballa aquest programa de Formació Ocupacional i Professional Dual.

FORMACIÓ OCUPACIONAL I PROFESSIONAL DUAL, PER QUÈ?

La Formació Professional i Ocupacional Dual és un programa formatiu i laboral pioner impulsat pel Servei d’Ocupació de Catalunya com a estratègia de xoc a l’atur juvenil.

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és contribuir a la millora de l’ocupabilitat de les persones joves amb més dificultats d’accés al mercat laboral a través de la formació dual d’un certificat de professionalitat i un contracte de formació i aprenentatge de 12 mesos de durada.

D’un temps ençà el teixit empresarial ha estat reivindicant la necessitat de recuperar el model laboral de l’aprenent. Aquesta iniciativa permet recuperar aquesta figura amb molts avantatges i valor afegit doncs el o la jove s’incorpora al treball amb un bagatge de coneixements adquirits directament relacionats amb el perfil professional de l’empresa que abans no tenia.

A la nostra entitat el programa de FPO Dual el desenvolupem en l’àmbit de la comunicació digital i multimèdia, sota el nom de “La Ferreteria”. Un espai formatiu i de treball on 8 joves porten a terme projectes i activitats associades a un departament TIC  mentre es formen en disseny i programació web. Feu una ullada a la pàgina que han confeccionat: www.fpodual.novesoportunitats.com

Per què és important?

Actualment un nombre significatiu d’entitats com la nostra participen en un model nou de formació ocupacional professional dual, fent possible que joves que han abandonat els seus estudis o que tenen més dificultats per accedir al món laboral puguin compatibilitzar la formació professionalitzadora amb el treball en entorns productius reals. Aquesta acció podria revertir, sense cap mena de dubte, en la millora de la productivitat i l’ocupació.

Penso que és una iniciativa molt profitosa per diversos motius:

  • L’entitat gaudeix de personal amb un nivell de qualificació més que suficient per ser productiu des del primer moment.
  • Pel centre de formació ocupacional facilita l’actualització dels seus continguts, les estratègies metodològiques i la didàctica dels Certificats de Professionalitat que imparteix.
  • Podem ajudar activament a les persones joves perquè millorin els seus perfils professionals, ja que estaran més connectats a les necessitats del sector on s’estan preparant.

I les persones que participen en el programa, què en pensen?

“Considero que és una experiència molt diferent de l’ESO o Batxillerat. Suposo que en part perquè som un grup molt reduït però també perquè s’està encarant d’una altra manera. Una sensació que tinc que ho reforça és perquè crec que els professors i professores són primer treballadors socials, i després professors; s’adapten molt més a tu, i es nota que estan aquí perquè es vol. Aprens coses noves i estic molt content, la veritat”.

***
“El que més m’està cridant l’atenció és el fet que tens una formació més enfocada a l’àmbit laboral, real. I crec que quan hàgim acabat aquesta formació, segurament ens haurem trobat les mateixes situacions que es poden viure en altres empreses, on podrem treballar-hi”.

“Estic descobrint noves capacitats en mi que no coneixia. Mai m’havia plantejat la informàtica com a feina. Sóc de Cuba i allà mai havia tingut ordinador. Arribar aquí i tenir aquesta oportunitat ha estat com descobrir un món nou. I l’estic aprofitant, aprenent tot el que puc”.

***
“Si hagués de donar un missatge a alguna persona jove que estigués interessada per la FPO Dual li diria que ho provés i que vagi a totes. Aquí tothom hi posa de la seva part i només amb què tu hi posis també una miqueta, les coses t’acabaran sortint. Si et fa dubtar, sense por, aquí tindràs els recursos necessaris per tirar endavant la teva formació”.

***
Estic convençuda que incloure en el cor de les organitzacions la motxilla competencial de les noves generacions, tot sovint competències disruptives, facilitaria els seus processos de transformació i millora. L’aprenent no només aprèn, sinó també ens ensenya :).