PEnsem - Plataforma Educativa

PEnsem Novembre 2024: ALZIRA CORTACANS ROTGER– ANTROPÒLOGA DE FASI

El PEnsem d’aquest mes de novembre parla de relleu la importància de la interseccionalitat en el tercer sector i com FASI i Plataforma Educativa estan fent un pas endavant en aquest sentit. L’aplicació de la perspectiva interseccional i antropològica permet anar més enllà de les solucions tradicionals i abordar les desigualtats d’arrel. Ens ho explica Alzira Cortacans, responsable del projecte.

Interseccionalitat: eina imprescindible per a l’acció social


La interseccionalitat és un concepte que cada cop té més presència en espais d’activisme, en les polítiques públiques i en el tercer sector. Però no és nou: el seu origen es remunta als feminismes negres d’Estats Units del segle passat, de la mà de Kimberlé Crenshaw i el Combahee River Collective. En el context de la lluita pels drets civils i el feminisme, va començar a sorgir el neguit que les experiències de les dones negres no només venien per ser dones o per ser negres, com si fossin dues identitats separables, sinó que les estructures socials del racisme i del sexisme funcionaven de manera conjunta en tots els àmbits de la seva vida. Però què és la interseccionalitat i per què és útil per l’acompanyament socioeducatiu?

La perspectiva interseccional és, segons Observatori de la Igualtat de Gènere, el posicionament teòric que assegura que les persones estan travessades per diferents eixos (gènere, edat, classe, origen, capacitats, orientació sexual, etc.) codificats per «les relacions socials, la història i l’operació de les estructures de poder. Les persones pertanyen a més d’una comunitat al mateix temps i poden experimentar opressions i privilegis de manera simultània» segons el context on es trobin.

Aquesta perspectiva és imprescindible a l’hora d’acompanyar a les persones als nostres serveis perquè aporta molta profunditat en la comprensió de les seves experiències i què és el que necessiten. I, de la mateixa manera, és útil per les treballadores per entendre des de quina posició estem acompanyant i/o intervenint. No hi ha persones “més interseccionals” que d’altres, sinó que aquests eixos ens travessen a totes i també conformen les nostres experiències dins i fora de la feina.

És per aquest motiu que s’està duent a terme un projecte antropològic a FASI per incorporar (o, més aviat, seguir incorporant) la perspectiva interseccional en les Cases d’Infants (CI). Durant aquest any, s’han estat fent observacions a les cases i entrevistes a les seves professionals, amb l’objectiu d’entendre com funcionen les CI i quin paper hi juguen les estructures socials. A partir de l’anàlisi de la informació recollida, es faran a finals de mes unes jornades amb les pròpies treballadores per prioritzar en quins àmbits volen aprofundir i buscar propostes concretes per aplicar aquesta perspectiva al funcionament de les cases. L’objectiu és adoptar el posicionament teòric de la interseccionalitat i anar més enllà: que es converteixi en una mirada, una eina per a l’acció social.  

A partir d’aquest projecte, FASI i Plataforma Educativa estan fent un pas endavant cap a la innovació social. L’aplicació de la perspectiva interseccional i antropològica permet anar més enllà de les solucions tradicionals i abordar les desigualtats d’arrel. Confiem que aquesta iniciativa serveixi d’inspiració per a altres entitats de PE i contribueixi al compromís cap a les persones i amb la lluita contra les desigualtats socials.