El PEnsem d’aquest mes de setembre és un escrit del Director General de Plataforma Educativa. En aquest article, Jordi Pascual, exposa la oportunitat de generar models sostenibles basats en la vida en comunitat per passar a ser referents a escala europea en la qualitat de l’atenció i els respecte a les voluntats de les persones ateses. Fa referència a l’objectiu del nou govern de crear un sistema Català de Drets Socials i Inclusió.
Llum al final del túnel
Portem uns anys on la gestió econòmica de les nostres organitzacions s’ha desenvolupat en un context especialment complex i, malgrat l’increment aplicat per l’administració en les tarifes d’alguns serveis concertats, el sector continua patint una pèrdua de poder adquisitiu a conseqüència de la denominada “dècada perduda”. Aquest fet s’ha vist agreujat per altres factors, com ara un entorn socioeconòmic inestable, una inflació desbocada i la pèrdua constant de capital humà qualificat per, entre d’altres, la injusta competència i comparació a serveis públics o de sectors com l’ensenyament i la salut.
Els darrers dos anys, ingressos extraordinaris derivats dels fons Next Generation han maquillat un xic els resultats al poder comptar amb recursos per invertir-los en innovació, energies verdes i tecnologia.
Però ara estem contents perquè la pèrdua del poder adquisitiu dels salaris del sector, finalment, emprendrà el camí de recuperar el terreny perdut durant la “dècada perduda”, amb la perspectiva expressada pel govern de resoldre-ho amb el compromís de l’equiparació dins els propers 4 anys.
S’acaba la Incertesa sobre la sostenibilitat futura dels serveis i de les entitats a causa del dèficit estructural en els mòduls concertats, la inflació s’està anivellant i finalment es podrà negociar uns convenis col·lectius que reconeguin els professionals amb els salaris que els correspon.
Podrem fer front a l’Increment de la despesa indirecta de gestió, provocat per les exigències creixents de la normativa europea, nacional i autonòmica, així com pels requisits dels clients i grups d’interès, en un entorn altament fiscalitzat. Podrem destinar recursos a la necessitat d’inversió en digitalització, i fer front al desafiament associat de gestionar el canvi cultural que comporta.
Estarem en igualtat de condicions per a poder cobrir els perfils professionals, que necessitem per consolidar uns equips professionals estables i qualificats i fer front al canvi cultural en la percepció del treball per part dels joves.
Podrem culminar el procés de transformació energètica, social, econòmica, operativa i mediambiental iniciada amb els fons Next Generation i reduir els costos que aquesta transformació optimitza.
Perquè l’objectiu del nou govern de crear un SISTEMA CATALÀ DE DRETS SOCIALS I INCLUSIÓ, lligat a l’impacte del finançament singular per Catalunya, ha de comportar un increment significatiu dels recursos i en especial els destinats a dignificar els salaris dels professionals, la dotació dels serveis i l’evolució dels models d’atenció residencial a models basats en l’atenció comunitària des de la comunitat, desterrant de Catalunya la institucionalització.
Perquè tenim l’Oportunitat de generar models sostenibles basats en la vida en comunitat, per a poder passar a ser referents a escala europea en la qualitat de l’atenció i el respecte a les voluntats de les persones ateses perquè les vulnerabilitats siguin acompanyades perquè passin a ser fortaleses.
Creiem que cal dissenyar un projecte lligat a l’accés a l’habitatge que, seguint el model de l’assistent personal, treballi amb les persones o famílies des de casa per acompanyar-les en el pla de millora sense generar dependències ni institucionalització.
Serà molt gratificant gestionar la satisfacció dels nostres professionals quan es vegin equiparats amb altres professionals que fent la mateixa feina tenen la mateixa retribució.
Gestionar les expectatives i la previsió de recursos provinents de l’explotació ordinària, perquè cobreixin de forma suficient els costos dels serveis residencials, per garantir que les millores previstes en els propers 4 anys assegurin una sostenibilitat a llarg termini.
Poder ampliar la capacitat d’inversió en formació, energies renovables, nous serveis de vida en comunitat, noves tecnologies, digitalització de processos, protecció de dades i sistemes que redueixin despeses i millorin la sostenibilitat dels serveis i poder dedicar temps i esforços a la millora continua dels serveis.
Així que de cara a l’exercici de 2025, preveiem un creixement orientat tant a l’enfortiment i reconversió dels serveis ja existents com a la incorporació de nous recursos, capaços de respondre a les necessitats socials emergents. L’evolució constant de les polítiques públiques influirà en els nostres projectes, orientant-los cap a la desinstitucionalització, la promoció de models d’atenció centrats en la persona i una millor integració a la comunitat.
Cal reforçar l’estructura de les entitats orientant les accions cap a l’eficiència i planificant el desplegament d’organigrames que afavoreixi la focalització, concentri el coneixement i agilitzi la presa de decisions, faciliti el creixement lligat a la reconversió i evolució dels models d’atenció, responent de manera ràpida a les necessitats i oportunitats que puguin sorgir.
Impulsar la innovació disruptiva en projectes socials, buscant solucions innovadores per afrontar reptes com la desinstitucionalització per a fomentar la vida en comunitat i l’atenció domiciliària, l’acolliment en tots els seus vessants, la manca d’habitatge social, la gestió de l’ocupació, l’atur, la migració de persones especialment la de menors no acompanyats, la formació i contractació en origen i l’equiparació per enfortir els professionals.
Apostem per la innovació com a motor de transformació dels serveis, amb especial atenció a la consolidació i expansió de la Borsa d’Habitatge, la reconversió dels models residencials i tots els projectes de vida en comunitat com una alternativa clau per garantir el dret a un habitatge digne a persones en situació de vulnerabilitat i que poden requerir un acompanyament social en la seva inclusió comunitària.
Automatitzar l’anàlisi de dades i digitalització, per a millorar l’eficiència, la precisió i la presa de decisions estratègiques mitjançant l’automatització dels quadres de comandament. Podrem invertir en digitalització, connectivitat de bases de dades i seguretat de la informació, a més de generar nous continguts. Treballarem per incrementar les competències digitals dels nostres professionals, especialment en l’ús de l’entorn Office 365.
Reduir els costos indirectes i millora de l’eficiència, invertint en la millora de l’eficiència energètica i en l’optimització dels processos tècnics i administratius, amb l’objectiu de reduir costos. Això ens permetrà fomentar la formació i la fidelització de la plantilla existent, així com incorporar nou personal qualificat.
Continuarem amb les actuacions necessàries per millorar la sostenibilitat dels edificis on es desenvolupen els serveis, promovent l’autoconsum i l’estalvi energètic i la mobilitat sostenible.
El 2025 podrem centrar-nos a mitigar els principals riscos per a l’organització. Ens preocuparem per l’evolució dels convenis col·lectius, exigint increments suficients en les tarifes per no posar en risc la viabilitat dels serveis ni el poder adquisitiu dels professionals. Seguirem fomentant la participació activa del personal en tots els nivells de decisió de l’entitat, i treballarem per assegurar la fidelització del talent i la incorporació de nous professionals qualificats. També treballarem per revertir la demora en el pagament de les subvencions i en crear una estructura sòlida, competitiva i viable més enllà de l’època dels Next Generation.
Cal reconèixer aquest enfoc i agrair els compromisos i les accions del govern Català i Espanyol d’optimitzar la inversió que generarà el finançament singular per Catalunya i els increments que suposarà, que permetran crear el SISTEMA CATALÀ DE DRETS SOCIALS I INCLUSIÓ, l’equiparació laboral i salarial dels professionals, la reconversió dels models institucionalitzadors vers models de vida en comunitat, l’increment de l’habitatge accessible i la generació de models de contractació en origen que evitin el patiment de les persones que es veuen obligades a iniciar processos migratoris.
I tot això per a poder oferir a les persones un acompanyament de qualitat ajustat a les seves voluntats.
Disposem-nos a fer-ho possible i a gaudir-ho plegat.
Abraçades.
Jordi Pascual i Pèlach
Director General Plataforma Educativa.