Plataforma Educativa
Treballa amb nosaltres
Fundació Astres - PEnsem - Plataforma Educativa

PEnsem febrer 2023: 10 anys de la duna, per Núria Curto

Núria Curto ocupa la gerència de la Fundació Astres. En aquest article ens explica el desè aniversari de La Duna, que celebrarem el mes vinent, i com ha evolucionat al llarg d’aquesta dècada el servei a les persones que ofereix.

El mes que ve és el desè aniversari de La Duna. La Duna és una residència per a persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de conducta de 30 places situada a la població de Deltebre.

És l’únic servei d’aquestes característiques a les Terres de l’Ebre; fins fa 10 anys, les persones que necessitaven aquest servei tan especialitzat havien d’anar fins a Reus, lluny dels seus domicilis d’origen, lluny de les seues famílies i del seu entorn. Posar en marxa La Duna va suposar apropar les persones ateses a la seua terra.

Des de bon començament l’equip de La Duna va treballar des d’una perspectiva comunitària i centrada en la persona i són moltes les activitats que hem pogut realitzar en el nostre entorn més proper per tal de fomentar la interacció entre les persones (amb DI) que atenem i associacions, agents socials i persones del municipi i dels voltants. En aquest nivell destacaria la participació en totes les edicions del Festival Deltebre Dansa que s’han realitzat des que vam obrir el servei; també em sembla important remarcar el projecte de teatre compartit amb els alumnes del CEIP Riumar; les jornades anuals de portes obertes per generar activitats compartides amb centres educatius, entitats i persones del territori.

Però n’hi ha prou?, el creixement personal i professional que ens ha aportat treballar a la Duna, ens fa dir que no n’hi ha prou, que cal que fem avançar la Duna vers serveis diferents i molt més centrats en les necessitats, desitjos i preferències de les persones que atenem i les seves famílies.

La Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides, ens obliga a pensar com oferir suports, acompanyament a totes les persones, des d’entorns no institucionalitzadors, des d’entorns comunitaris, des d’entorns on la persona decideixi estar, en entorns on cada persona pugui viure com decideixi i amb qui decideixi.

Entorns on la personalització i atenció individualitzada permetin que cada persona controli la seva vida i decisions.

Aquesta visió ens ha fet créixer com a professionals i cada dia desaprenem el que fins ara consideràvem adequat, ara estem aprenent a acompanyar, a donar els suports necessaris perquè les persones que viuen a La Duna puguin prendre les seves pròpies decisions.

Trobem entrebancs, certament, però hi continuem posant les mateixes ganes i passió que fa 10 anys va fer néixer la Duna.

Desitgem que ens hi continueu acompanyant.

Articles relacionats