Plataforma Educativa
Treballa amb nosaltres
PEnsem - Plataforma Educativa

PEnsem juny 2023: 20J, Dia Internacional de les Persones Refugiades

Us compartim aquest article, escrit a 4 mans, a càrrec d’Alexandra Rial, Oriol Costa, Cristina Belivan i Susana Ferrán; personal tècnic de mentoria del Programa català del refugiat en motiu del Dia Internacional de les Persones Refugiades:

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Refugiades, és crucial reflexionar sobre la importància de garantir la protecció i el respecte dels drets de qui es veu obligat a abandonar el seu país d’origen a causa de la violència, la persecució i la discriminació.

En aquest context, programes com el Programa de Mentoria Social del Programa Català de Refugi de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme (DGMRA), en què Resilis juga un paper destacat amb la gestió del programa a quatre regions diferenciades de Catalunya, adquireixen una gran rellevància en brindar suport i acompanyament a persones en situació de vulnerabilitat.

La mentoria social és un mètode d’intervenció que promou relacions voluntàries entre persones en un context informal. El seu objectiu principal és que la persona mentorada adquireixi autonomia a tots els nivells, donant suport en el desenvolupament d’habilitats diverses i acompanyant-la emocionalment. Es tracta d’un programa de voluntariat en el qual les mentories tenen una durada de 8 a 12 mesos i compta amb seguiment tècnic per part d’especialistes. Les persones voluntàries en aquest programa varien en edat, gènere, formació i experiència prèvia com a voluntaris/es.

Si bé el programa té objectius específics, com l’aprenentatge de l’idioma, el coneixement de la ciutat i els seus recursos, el suport a la recerca de feina o habitatge, el factor clau de la mentoria gira entorn de la confiança mútua. És per això que la peça angular de la mentoria és l’acompanyament. Un acompanyament que ofereix escolta i que intenta construir un espai segur per compartir vivències i creixement, sempre en pla d’igualtat.

En aquest marc general, Resilis ha ajudat a implementar el Programa de Mentoria Social arreu de Catalunya des de fa 2 anys. Inicialment, es va començar als territoris de la Catalunya Central, Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany, Maresme i Vallès Oriental. Tot i això, han anat sumant territoris i enguany hem ampliat incorporant al Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat, Tarragonès, Baix Camp, Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Segrià, Garrigues, Pla d’Urgell, Noguera, Urgell, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Aran com a territoris diana del projecte.

Mitjançant la col•laboració de persones mentores voluntàries, durant l’any 2022 es van establir més de 38 relacions de mentoria i 53 seguiments. Actualment, el total de mentories actives que gestiona l’entitat són 32.

Des de la regió del Darién, Melilla, les fronteres de Sèrbia, Bòsnia i Croàcia, i un llarg etcètera, i també a Catalunya i a tot l’Estat espanyol, és indispensable que totes les persones migrants puguin accedir als seus drets bàsics: a fer les gestions necessàries amb l’administració pública, i que la llei d’estrangeria deixi de criminalitzar i encasellar les persones. És important continuar exigint millores i ocupant els espais necessaris perquè així sigui.

Així doncs, t’apuntes a ser part del canvi? https://lnkd.in/d892KaZy